cat, head og tail

Når du åbner filer på terminalen, er der en række muligheder, som du kan benytter. Den mest benyttede – for mit eget vedkommende – er cat, som giver dig hele filen.

cat tekstfil.txt

Er du i stedet ude efter starten af en fil, så kan du med fordel bruge head.

head tekstfil.txt

Og er du ude efter de sidste ti linjer i filen skriver du tail.

tail tekstfil.txt

10 linjer er sat til standard i head og tail, men du kan også ændre på dem, således at du enten får flere linjer eller færre. Her er hhv. head og tail med 3 linjer i den samme fil.

Kommandoen er: head -3 tekstfil.txt eller tail -20 tekstfil.txt (her er det jo vigtigt, at man ikke kommer til at blande – sammen med minus.

Curl

I dag måtte jeg lige have testet et site på jobbet, da det kørte sløvt. Jeg er naturligvis bekendt med de forskellige redskaber, der allerede findes på nettet, men jeg gider ikke sidde i kø som nummer 160 på gtmetrix.com og jeg finder i det hele taget siden en smule overflødig, når det alene er for at se, hvor hurtig et site kører, og hvad der eventuelt kan være af fejl.

I stedet benytter jeg min terminal, og skriver følgende kode:

curl -s -w 'Testing Website Response Time for :%{url_effective}\n\nLookup Time:\t\t%{time_namelookup}\nConnect Time:\t\t%{time_connect}\nPre-transfer Time:\t%{time_pretransfer}\nStart-transfer Time:\t%{time_starttransfer}\n\nTotal Time:\t\t%{time_total}\n' -o /dev/null http://www.atlewinther.dk

Kort og godt dealer curl funktionen med data fra servere, og kan behandle en række forskellige protokoler. I dette eksempel behandler jeg en http der skriver:

Lookup Time: tiden i sekunder fra start til url.

Connect Time: antal sekdner, det tog fra start indtil TCP-forbindelsen til proxy blev færdig.

Pre-transfer Time: Antal sekunder, det tog fra start indtil file transfer startede

Start-transfer Time: Antal sekender fra start til den første byte blev overført.

Total Time: Den totale antal tid.

Og hvad fandt jeg ud af med det site, jeg arbejdede med i dag. Jo; lidt nemt detektivarbejde afslørede, at krypteringen sløvede sitets hastighed.

Jeg vil indføre dig lidt mere i curls fantastiske funktioner. For de ER interessante.

curl http://atlewinther.dk

curl http://atlewinther.dk | tidy -i

Av for den! Ovenstående kode viser, at jeg ikke har overholdt god webstandard. Jeg bliver især punket med, at jeg ikke har skrevet har dokumenteret billeder på alt-attributen. Det er faktisk meget væsentligt at gøre, og man ryger ned i googles hieraki, hvis man ikke følger proceduren. Ikke mindst er det en funktion, som er lavet til at hjælpe blinde, så de gennem blindskrift kan læse, at her er et billede. Jeg vil rette op på det.

curl http://www.atlewinther.dk >> ~/website.txt

Ovenstående kommando indsamler HTML’en fra min index-side og gemmer den på et et tekstdokument, jeg kalder website.txt

Er du blacklistet?

Får du tit at vide at dine emails ryger i andres spam-filtrer? Så er din ip-adresse måske blevet blacklisted.
Du kan med fordel finde ud af det på https://whatismyipaddress.com/blacklist-check som med det samme genkender din ip og giver dig status over, hvor mange af de 80 DNS-antispam lister, hvor dit ip er på listen. Du klikker bare på linket, og så viser det dig din status.

Og hvis du måske oven i købet kører en hjemmeside fra en delt server, er du måske især udsat for at din organisations mail ryger i spam-filtrene(det kan der være mange grunde til, og det er ikke nødvendigvis din hostingudbyders fejl). Du har måske oven i købet en dedikeret server, som dit site ligger på, men også her kan du være blevet blacklistet. Det kan der være mange årsager til(medarbejdere, der misbruger organisationens mails, DDOS angreb mv.

Hvis du vil finde din websides ip-adresse, kan du, i terminalen, nemt tilgå den ved at skrive:

dig minhjemmeside.dk

ip-adressen finder du i “answer section”.

ip-adresser er i øvrigt fuldt offentlige, men pga GDPR-politikker orker jeg ikke engang overveje om det er tilladt, at poste screenshots af proceduren. Så i dette eksempel får du intet screenshot med en snippet af kommandoen.